Friday, November 20, 2009

Människofett i ditt smink...

Jag tror jag spyr...vågar man någonsin köpa smink igen??
Läs denna artikel jag råkade läsa nyss, I wish I never did!

Liga handlade med mänskligt fett

Ett makabert brott har uppdagats i Peru sedan polisen gripit en liga, som misstänks ha dödat människor och sålt deras fett till kosmetikaindustrin i Europa, uppger myndigheterna. Ligan misstänks ha dödat 60 människor.

Ett makabert brott har uppdagats i Peru sedan polisen gripit en liga, som misstänks ha dödat människor och sålt deras fett till kosmetikaindustrin i Europa.

Fyra personer har gripits misstänkta för att ha dödat 60 människor och sålt deras fett och annan vävnad till italienska medhjälpare för att användas i kosmetika i Europa, uppgav de peruanska myndigheterna på torsdagen.

De misstänkta greps i centrala Peru tidigare i månaden och ytterligare sju personer söks, bland dem två italienska medborgare vars namn ännu inte avslöjats, säger chefsåklagaren Jorge Sans Quiroz till AFP.

- Fettet var avsett för europeiska (kosmetika) laboratorier, sade han.

Enligt åtalet ska ligan har riktat in sig på bönder och ursprungsbefolkning längs avlägset belägna vägar i Anderna genom att erbjuda dem jobb innan de dödades.

Polisen inledde gripandena efter att tidigare i månaden ha upptäckt en container med mänskligt fett som skeppats till Lima från staden Huanuco, 40 mil från huvudstaden, i Anderna.

Det är enligt EU:s, och därmed även Sveriges, lagstiftning förbjudet att använda mänskligt fett i kosmetika. Men det finns inga medicinska eller tekniska problem med att göra det.

- Är man inte nogräknad kan man säkert handla med den typen av komponenter. Det är ju en flärdbransch, där många vill ta en del av kakan. Det är lätt att vara inspirerad att göra en snabba pengar, säger Peter Jansson på branschorganisationen Kemisk-tekniska leverantörförbundet.

Enligt lagstiftningen måste de som säljer råvaror lämna säkerhetsdatablad med innehåll och egenskaper till tillverkare av kosmetika och hygienprodukter

1 comment: