Sunday, February 28, 2010

Fruktansvärda nyheter

Fört var det Haiti nu har det drabbat Chile, en jordbävning som är 500- 800 gånger starkare än den som drabbade Haiti...det har nu dött mer än 300 människor och jordbävningarna fortsätter en efter en. Tsunami varningar överallt, folk som flyr, folk som försöker kontakta sina nära och kära som antingen bor där eller är på semester utan att nå de för att elen är helt bort slagen i vissa delar. Frustrationen över att inte kunna göra någonting måste vara enorm...

hundratal personer är fast i rasmassorna efter ett hyreshus i staden Concepcíon i Chile där jordskalvet hade sitt epicenter. Enligt de chilenska myndigheterna har 1,5 miljoner invånare drabbats och 500 000 hem har förstörts, uppger Sky News. Myndigheterna i Chile börjar dagen efter det stora jordskalvet få en överblick över skadorna. Runt 1,5 miljoner människor har på något sätt drabbats och 500 000 hem ska vara förstörda. I staden Concepcíon sitter ett hundratal människor fast i rasmassorna efter ett hyreshus som kollapsade i skalvet.
- Det är väldigt svårt att jobba i mörkret när det förekommer efterskalv och inne i huset är det komplicerad då alla lägenheter är helt och hållet kollapsade. Det är viktigt att arbeta med största försiktighet, säger Paolo Klein som leder räddningsstyrkan till Sky News.Med 8,8 på Richter-skalan är skalvet, med epicentrum i havet cirka 30 mil från huvudstaden Santiago, det femte största i modern tid. Lika kraftigt som det som drabbade Ecuador och Bolivia 1906. Och nästan lika kraftigt som den högst uppmätta, i Chile 1960, då 1 655 dog och två miljoner blev hemlösa.
Förödelsen är omfattande, framförallt i Concepcion, Chiles andra stad.
- Det finns inte en gata i hela staden som inte drabbats, säger tv-reportern Alejandra Gouet.

Över 300 personer har dött.
Vi räknar med att antalet dödsoffer kommer att stiga, säger landets tillträdande president Sebastian Pinera till CNN.
Över 50 efterskalv har uppmätts, flera av dem över 6,0 på Richter-skalan. Det rapporteras att skalvet kändes av ända till Buenos Aires, Argentina och i andra delar av kontinenten.
Jordskalvet varade i tre minuter natten till i går och chockade miljoner chilenare. Över 1,5 miljoner byggnader uppges vara drabbade, minst en tredjedel av dem är svårt skadade. En bro över en motorväg rasade. Kyrkor ligger i ruiner. Det brinner i fortfarande i flera kvarter.
Folk flydde i panik. Ett 15-våningshus i Concepcion kollapsade. Fångarna på ett fängelse i ruiner gjorde uppror. Tv-sändningar visade hur apotek och affärer plundrades.
Folk flydde från sina hem i panik i skräck för nya skalv. Vägarna ut ur de drabbade städerna blockerades.
- Det var som jordens undergång, säger en man till tv-kanalen 24 horas.
Sjukhus i området har evakuerats och Santiagos flygplats har stängts på grund av att terminalen skadats. Tele- och elnätet är utslaget.
Amerikanen Ronald Scott berättar för ABC News:
- Jag kastade mig under ett bord. Det första jag tänkte på var bilderna från Haiti. Jag grep tag i en vattenflaska, jag visste ju inte hur länge jag skulle bli fast där.
- Allting flög upp och ner. Ljuset slocknade och det lät som ett tåg rusade förbi.Källa: expressen och aftonbladet

No comments:

Post a Comment